Skip to content
menu-toggle
menu-close

Wandelen op de Veluwe: tips voor een (solo) weekend weg

De Verrukkelijke Veluwe, zoals ik deze streek graag noem, is de perfecte omgeving voor een avontuurlijk weekend weg. Wandelend of fietsend kom je hier in de uitgestrekte natuur helemaal tot rust. Je kunt op de Veluwe alle kanten op. Je vindt er hotels, chalets en campings. Bossen, heide en landerijen. Wat kies je? Ik help je op weg met mijn ervaringen rondom de Gemeente Putten. Vanuit hier verken je Kroondomein het Loo, Landgoed Staverden, Landgoed Schovenhorst en het Speulder- en Spielderbos. Geloof me: da’s genoeg voor een heel weekend!

 

Wat is de Veluwe eigenlijk?
Laten we even bij het begin beginnen: wat is de Veluwe? De Veluwe is met een oppervlakte van 91.200 hectare het grootste aaneengesloten natuurgebied van EuropaDe streek Veluwe, in de provincie Gelderland, omvat onder andere de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renkum, Rheden, Voorst en Wageningen. Het is een prachtig natuurgebied met vele mooie, historische bezienswaardigheden. Daarbij is de diversiteit aan prachtige natuur groot. Denk aan bos, heidevelden en zandverstuivingen. Ook kent de Veluwe maar liefst twee nationale parken.

Omdat je niet alles in een weekend kunt ontdekken, selecteerde ik de gemeente Putten (Koudhoorn), mede vanwege de combinatie van bossen en de landgoederen.Slapen
Op de Veluwe kun je voor je nachtrust op honderden plekken terecht. Zoek je op Putten dan zijn de mogelijkheden nog steeds legio. Uiteindelijk koos ik, vanwege de prijs, de ligging en de rust van dit park, voor een chalet op Veluwepark Reewold. Dit chalet, zoek op airbnb naar ’t Waldhuske in Putten, ligt op een riant perceel. Voor een betaalbare prijs krijg je een schoon, compleet chalet waar je je, ook als vrouw alleen, veilig en thuis voelt. De tuin biedt – naast diverse knusse hoekjes met tuin- en loungesets - veel privacy. In de garage staan twee fietsen. Handig als je het wandelen even wilt afwisselen.

E5088746-D294-46C8-8552-CFF2061BB40D-1


Wandelen op de Veluwe
Vanuit ’t Waldhuske loop je zo het Speulder- en Spielderbos in. Hier kun je verschillende wandelingen kiezen of zelf uitzetten. Zelf maak ik meestal gebruik van de fiets- en wandelapp Routiq. Hier kies je per locatie een route of maak je er zelf, op basis van knooppunten, eentje. Ik heb de premium versie zodat ik de route kan laten oplezen. Zo kan ik tijdens het wandelen of fietsen de telefoon in de rugzak laten en vertelt een (nogal strenge) mannenstem mij onderweg hoe ik moet lopen. Grappig hoe je dan regelmatig stelletjes bij een knooppunt ziet discussiëren over welk knooppunt nu, terwijl ik grijnzend voorbij kom terwijl mijn rugzak zegt: ‘U nadert knooppunt 31, volg nu knooppunt 34’. Ja, ik hou van techniek. Zeker aangezien mijn eigen interne kompas nooit heeft lijken te werken.

Een andere optie zijn de twee landgoederen: Landgoed Staverden en Landgoed Schovenhorst. Bij beide is het heerlijk stappen terwijl bossen worden afgewisseld met tuinen en landerijen. Je vindt er ruimte en rust, maar ook stijl en klasse. Vanuit het chalet is Staverden ca. 17 minuten met de auto en Schovenhorst nog geen tien minuten (ook wandelend of op de fiets goed bereikbaar dus). Op beide locaties vind je gave horecaplekjes midden in de natuur, met de superoriginele namen: Brasserie Schovenhorst en Brasserie Staverden. Bij het laatste waan je je echt op de set van de Netflix serie Bridgerton (waar ik toevallig verslingerd aan ben).

2667FD8F-9177-455E-8AF2-67179369F26B-1

Waar ik het meeste van onder de indruk was, is Kroondomein Het Loo. Ik startte daar bij Het Aardhuis voor een kop koffie om een plan de campagne te maken. Wat een gave plek! Het terras ligt wat hoger. Je zit onder de indrukwekkend hoge en oude bomen en kijkt uit over de natuur. Vanuit het chalet is dit ca. 17 minuten rijden met de auto. Vanuit daar starten ook (kortere) wandelingen, waarvan een betaald (De Aardhuisroute). Omdat ik mezelf wat langer wilde onderdompelen in de natuur koos ik voor een langere, uitgezette route iets verderop in het domein. Hiervoor rijd je naar de parking op de Aardhuisweg, dat is de 2e parkeerplaats als je vanaf het Aardhuis komt. Hier start de ‘Rond de Hoge Duvel’ route van 13 km. Overigens kun je deze ook in 7 km lopen. Klik hier voor een plattegrond met diverse wandelingen. Wat ik hier zo gaaf aan vond? Ik denk de absolute rust. Zo kwam ik in drie uur, naast een clubje zwijnen, amper vier personen tegen. Ook wisselde de natuur zich erg af en bevond ik me soms echt in adembenemende settings.


Wild spotten
De Veluwe knalt natuurlijk uit elkaar van het wild. Ik had via insiders wat tips gekregen om wild te spotten, alleen daar zag ik tegen zonsondergang niets. Misschien toch omdat ik mijn Routiq gids op een iets te hoog volume had staan:- ). Uiteindelijk, op een onverwacht moment in het Kroondomein, midden op de dag, kruiste een zwijnenfamilie mijn pad. Of ik hun pad, het is maar hoe je het bekijkt. Ik schrok behoorlijk, had het zo niet zien aankomen! Ik ben uiteindelijk even de andere kant op gelopen. Toen na tien minuten een aardige mountainbiker voor mij het sein’ kust veilig’ gaf, durfde ik de route te vervolgen. Inhakertje voor de mountainbikers onder ons: op het Kroondomein vind je ook diverse mountainbike routes die er behoorlijk uitdagend uitzagen.Garderen
In Garderen heb ik de middag van mijn zwijnenontmoeting afgesloten op het terras van De Bonte koe met een biertje en een hamburger. Vanaf het chalet fiets je hier in tien minuten heen. Ook vind je in Garderen een snackbar, supermarkt en een populaire ijssalon en huur je huur elektrische fietsen en steps.

 
En zo eindigt mijn avontuurlijk weekend op de Veluwe, vol wandelingen, wild spotten en verrassende ontmoetingen. Als je op zoek bent naar een plek waar je kunt genieten van de prachtige natuur, de rust en de charmante landgoederen, dan is de Veluwe zeker een aanrader. Maar pas op voor zwijnen op je pad, ze kunnen je zomaar verrassen! Dus pak je wandelschoenen en je rugzak, en ga op avontuur in de Verrukkelijke Veluwe. Ik beloof je, het wordt een weekend om nooit te vergeten. Veel plezier en geniet ervan!

 

EA988829-C4D3-4DF9-9528-C37B352A05DF-1