Skip to content
menu-toggle
menu-close

Een (solo) weekend avontuurlijk wandelen, eten en borrelen in Oisterwijk

Voor mijn soloweekend aan de start van deze zomer koos ik Oisterwijk. Als er één plek is waar mijn hobby’s: wandelen, eten en borrelen samenkomen dan is het Oisterwijk. Ik vond een chalet op een rustig park, precies ingericht zoals ik het zelf ook zo doen. Een perfecte uitvalsbasis voor drie dagen wandelen en tijdig pauzeren om te genieten van de bourgondische sfeer van Oisterwijk. Kom, ik neem je mee en deel al mijn tips met je.

 

Sleep, walk, eat repeat

Via een tip van een goede bekende boekte ik mijn chalet voor dit weekend: Boshuis 29 op Vakantiepark Valkenbosch in Oisterwijk. Dit huisje voelde enorm veilig en was eigentijds ingericht (word ik blij van, net als van de airco gezien de tropische temperaturen tijdens mijn weekend). In de tuin dronk ik in de ochtend met plezier mijn koffie en sloot ik de avond af met een drankje. De eigenaren verhuren ook een ander chalet op dit park. Is je budget iets ruimer overweeg deze dan vooral ook. Wat een luxe! Bubbels bij aankomst en een tuin met vrij uitzicht. Die tuin is niet alleen voorzien van leuke zithoekjes, maar ook van een outdoor wellness. Je boekt deze via de site van privesauna.nl.


Drie avontuurlijke hikes en toffe horeca-hotspots

Mijn soloweekends zouden mijn soloweekends niet zijn als er niet wat stappen in de natuur gezet zouden worden. In samenwerking met Bezoek Oisterwijk, zetten we drie wandelingen uit voor dit weekend, waarbij ik een goed beeld van deze regio zou krijgen. Hieronder vind je een korte samenvatting. Op de website van Bezoek Oisterwijk vind je mijn uitgebreide blog over deze drie heerlijke wandelingen.

 

Hike #1: Verrassende Vennenroute (Oisterwijkse Bossen en Vennen)

Het gebied van de Oisterwijkse Bossen en Vennen is een favoriete bestemming voor wandelaars, en terecht! Het landschap is adembenemend, met uitgestrekte bossen, heldere vennen en schilderachtige paden. Hier vind je goed gemarkeerde wandelpaden en knooppuntenroutes voor wandelaars van alle niveaus. Tijdens je wandeling kom je langs diverse horecagelegenheden waar je kunt genieten van een welverdiende rustpauze en heerlijk eten om je energie aan te vullen. Ik raad je aan om (een gedeelte van) de Verrassende Vennenroute te verkennen. Deze wandelroute, met een maximale lengte van 16 km, voert je door het hart van de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Als je een kortere, maar niet minder mooie wandeling wilt maken, kies dan voor de Vennenpracht wandeling van 5 km.

Ik parkeerde mijn auto bij Boshuys Hermitage in Oisterwijk (tussen knooppunt 92 en 5). Deze betoverend mooie plek, gelegen aan een vijver in het groen, is een perfecte startlocatie. Vanuit hier is het gemakkelijk om de route op te pikken. Onderweg kom je langs andere Bourgondische trekpleisters zoals Meneer van Eijck (tussen knooppunt 34 en 11), Boshuis Venkraai (tussen knooppunt 38 en 63) en Groot Spijck (tussen knooppunt 42 en 44).

Hermitage kopie-1


Ik liep nog wat verder en stopte uiteindelijk bij Restaurant Speijck (knooppunt 44). Deze levendige plek is waar fiets- en wandelroutes samenkomen. Op het eigentijdse terras, genoot ik volop van een speciaalbiertje en een borrelhapje. Hier kun je nippen aan je drankje en genieten van voorbijgangers op hun fietsen en de wandelaars. Na deze fantastische rustpauze waren de laatste vijf kilometers een eitje.

 

Hike #2: Hertogen en heideroute (Natuur Kampina en Landgoed Nemerlaer)

De de Hertogen- en Heideroute is een topwandeling om de natuur en de Bourgondische vibe van Oisterwijk te ontdekken. Een leuke plek om te starten is Bosrestaurant De Belvertshoeve (knooppunt 29). Hier vind je niet alleen lekker eten, maar ook een leerzame ervaring, omdat het onderdeel uitmaakt van een stichting waar jongeren begeleid wonen, leren en werken.

 Inspirerende bankjes kopie-2

Zodra je je bord hebt leeggegeten, kun je gemakkelijk de route oppikken. Deze route is 17 km lang, maar je kunt deze ook inkorten als je wilt. Deze route omvat een deel van het Kampina-gebied en ook het Landgoed- en Kasteel Nemerlaer. Bij dit historische kasteel kun je neerstrijken bij www.detwaalftrappisten.nl (tussen knooppunt 36 en 35) voor een Trappist op het terras of de sfeervolle gewelvenkamer. Meer informatie over natuurgebied Kampina vind je hier.

 

Hike #3: Hei- en Beerze wandeling (Dal van Beerze)

De Hei en Beerze wandeling voert je door het Dal van de Beerze, op de grens van de gemeenten Oisterwijk en Oirschot. Het is een waterrijkgebied met veel vogels en bijzondere planten. Deze wandeling is 11 kilometer maar je vindt hier ook twee andere wandelingen in de buurt van 5,1 en 7,8 kilometer. In onder andere deze routeflyer vind je meer info over het gebied Dal van de Beerze.

Een gezellige stek om je route te starten is De Gerrithoeve (vlakbij knooppunt 17): een perfect vertrek- en eindpunt voor koffie, lunch of afsluitend drankje. Vanuit hier stap je, als je bij de uitgang linksaf slaat en langs de bijbehorende camping loopt, zo het natuurgebied in.

Dal van beerze-1-1


Ook leuk om te doen:

  • Ervaar de magie van zonsopkomst of -ondergang bij de Oisterwijkse Vennen: ga op zoek naar een van de vele zitbankjes met inspirerende inscripties langs de vennen en geniet van de eerste of laatste zonnestralen op je huid. Vergeet niet om jezelf in te smeren met muggenspray, aangezien de vennen ook muggen aantrekken.

  • Proef de Bourgondische sfeer in het centrum: verken overdag de natuur en zoek 's avonds zeker de gezelligheid op in het centrum van Oisterwijk. Voor tips over Bourgondisch en gastvrij genieten kun je terecht op de website van Bezoek Oisterwijk. Een aanrader Eetcafé de Tijd, een toegankelijke plek met een uitgebreide menukaart voor elk budget en iedere smaak. Het team van deze 'huiskamer' doet er alles aan om je thuis te laten voelen, en dat merk je.

  • Paarse heide in augustus: plan je bezoek aan de heidegebieden van Oisterwijk zeker ook in augustus. Dan wordt de heide prachtig paars gekleurd en is het een betoverend schouwspel.

Meer informatie: wil je meer weten voordat je Oisterwijk bezoekt? Ga dan naar www.bezoekoisterwijk.nl