Skip to content
menu-toggle
menu-close

Cadzand: sometimes you just need a beach day. Ook in februari.

In de carnavalsvakantie vertrokken de kids een weekje naar hun vader. Ik tik de voordeur met mijn hak dicht. Loop naar de keuken en zet ‘Holiday’ van Madonna op standje gehoorbeschadiging op. Ik doe een (voor een buitenstaander belachelijk) dansje en glimlach. Want ondanks dat ik volgende week een fulltime werkweek heb, voelt het als vakantie. Ik ga namelijk naar… zee!

 

Rust als avontuur
Ik twijfelde tussen Parijs, Rome of Zeeland (verder geen contrast), maar na een lange wandeling - en voelen wat ik echt wilde, was het antwoord ‘rust’. Sinds december waren het drukke maanden met volle sport-, werk- en schoolplanningen. Tel daar mijn ervaringen als newbe op Tinder bij op en de afgelopen maanden voelden als avontuurlijk genoeg.

Na twee dagen in de carnavalslampen en serpentineslingers te hebben gehangen, pak ik met een lichte kater mijn spullen in. Boeken, wandelschoenen, thermosfles en zwemkleding (ga ik een carnavalsduik doen?) belanden in de reistas in de gang. Op carnavalsmaandag einde ochtend vertrek ik. De passagiersstoel vol met knaagvoer en mijn Spotify roadtrip lijst op de speaker. Heerlijk, twee uur kachelen zonder geruzie over de muziekkeuze. Überhaupt geen ruziënde kids op de achterbank. Halleluja.

 

Eén bed opgemaakt
Precies op de afgesproken inchecktijd kom ik op het Roompot park in Cadzand aan. In eerste instantie zocht ik via old time favorite Airbnb naar een locatie, maar uiteindelijk werd het een last-minute midweek aanbieding van Roompot Cadzand Bad. Die was aantrekkelijk genoeg om me richting Zeeuwse kust te lokken. Niet alleen de prijs, maar ook het gerestylde huisje sprak me aan. Aan de verwachtingen werd ruimschoots voldaan. Zelfs het ene bed (van de vier) dat was opgemaakt, was het bed dat ik zelf ook zou hebben uitgekozen. Het strand was op loopafstand, net als een aantal winkels, restaurants en strandtenten. En Koos Konijn? Die heb ik doelbewust ontlopen. Enige minpuntje – maar dat is een standaard bij zowat iedere workation – het gemis van een bureaustoel en beeldscherm. Tipje voor @Roompot?

 

Lunchtips
Het huisje voelde als een veilige cocon. Wel buren, maar geen herrie en ik had al snel een lekkere werk-privé structuur te pakken. In de ochtend ging de wekker om half acht, wat voor mij als uitslapen voelt. Na een bakje koffie op de nuchtere maag vertrok ik voor een rondje hardlopen op het strand. Uitpuffen deed ik achter de laptop in mijn huisje. Werken, douchen en ontbijten in een volgorde die mij op die dag het beste uitkwam.

De lunch bestond uit een pannenkoek met appel bij strandtent de Piraat, salade van traiteur Delica Licious of een portie kibbeling bij viswinkel Terence Zahn. Handig, die laatste twee liggen naast elkaar aan de Boulevard de Wielingen en hier scoor je naast een lunch ook alles wat je nodig hebt voor een heerlijk avondmaal in je huisje.

Cadzand3-1

Wandelingen
Na een korte after-lunch wandeling over de dijk stortte ik me vervolgens weer een paar uur op het werk. Iedere middag rond half vier ging de wekker, tijd om te stoppen. In mijn rugtas verdwenen steevast mijn zonnebril, boek, drinken en eten. Allemaal voor een uitgebreide wandeling van minimaal twee uur. Zo wandelde ik door het Het Zwin: een natuurreservaat tussen Cadzand en Knokke. Je moet hiervoor wel de auto nemen. Aan de rand van Knokke zijn voldoende parkeerplaatsen om een wandeling naar keuze te starten. Ik koos via de app Routiq voor een wandeling van 12 kilometer. Hier kwam vervolgens wel een kilometer bij doordat een ‘avonturenpad’ was afgesloten in verband met recente voorvallen tussen grazende runderen en mensen (what the fuck happened?). Gelukkig ben ik niet vies van een paar meter extra dus met een omweg pakte ik de route alsnog op. Je loopt afwisselend door duin en bosgebied en af en toe krijg je gezelschap van paarden, runderen, ganzen en geiten. Dolle bedoeling.

 

Vanuit Cadzand liep ik ook met plezier de andere kant op, richting Nieuwvliet. Heen over het strand richting de ‘Verdronken Zwarte Polder’ en terug over de dijk. Deze polder kent cultuurhistorisch verhaal en verschillende landschapstypes, zoals slikken, schorren en duinen. Ook vind je er veel verschillende planten en dieren.

Cadzand2-1

Borrel
Omdat een workation zeker ook één of meerdere vakantie elementen moet bevatten, sloot ik iedere wandeling af met een drankje en hapje in een van de leuke strandtenten in Cadzand. Gelukkig waren deze allemaal - tijdens deze vakantieweek - geopend. Ik genoot van een Zeezuiper (Zeeuwse Tripel) en bitterballen bij Caricole en een heerlijk glas witte wijn en garnalenkroketten bij Strand Ruig. Vrouwen vragen me weleens wat ik doe als ik alleen in een bar of restaurant neerstrijk. Ik schreef daarover een blog: In je uppie in een restaurant: hoe maak je het minder awkward?

 

Uitgebreid ontbijtbuffet
Op woensdag plande ik een breek de week. Oftewel, een tussentijdse verwennerij. Het werd een uitgebreid ontbijt in het Pinehouse (het ontbijtrestaurant van Strandhotel Cadzand). Onder het toeziend oog van Sergio Herman biedt Pine House een uitgebreid ontbijtbuffet. Van een overnachting in het Strandhotel het jaar daarvoor is het ontbijt me glashelder bijgebleven. Wat een feest! Ik besloot mezelf hier ook deze week op te trakteren. Twee uur heb ik daar uitgebreid, gang voor gang, in slowmotion langs het o zo overheerlijke buffet, geschuifeld. Iets duurder dan het gemiddelde hotelontbijt, maar het was het geld dubbel en dwars waard. Reserveren doe je hier. Stuiterend van de cappuccino-cafeïne ging ik weer aan het werk. En het avondeten? Dat was een afwisseling van de lekkernijen van de viswinkel en traiteur in het huisje tot een goed gevulde vissoep in Brasserie LouLou. Rond acht uur belandde ik iedere avond zielsgelukkig onder een dekentje met glas wijn en boek op de bank.


Het was de perfecte werkweek voor mij. Buitenlucht, genoeg uurtjes focus op het werk, wandelen en voldoende mogelijkheden om op wandelafstand heerlijk te eten en te drinken. Compleet uitgewaaid heb ik Cadzand uitgezwaaid. Of ik nog de golven ingedoken ben? Nee… laf hé?

Cadzand-1-1